Sisäilma-alan yhteistyö uudelle tasolle

2.1.2018 — Sonja Häggman

Olet ilma, jota hengitän – tämän laulun alkusäkeet moni osaa hyräillä. Mutta vielä useampi toivoo, että ilma jota hengitämme olisi puhtaampaa…

Kaikki ammattilaisryhmät ovat vuosia yrittäneet selättää rakennusten sisäilmaongelmia, mutta aika laihoin tuloksin. Ratkaisua löytyy harvoin yksittäisestä teknologiasta, huippusuunnittelijan tai taikuriasentajan näpeistä. Ratkaisu edellyttää parempaa kokonaisuuden hahmottamista.

Niin kuin luonnossa yleensä, sisäilmaan vaikuttaa yhtä aikaa monta tekijää. Yhtä korjaamalla kokonaisuutta ei saada kuntoon, vaan meidän on osattava rakentaa tasapaino niiden välille.

Olemme Enerventissä selvittäneet viiden vuoden ajan sitä herkkää riippuvuutta, joka vallitsee ilmanvaihdon, laitteiden mitoituksen ja säätöjen, niiden käytön ja myös inhimillisen tekijän välillä. Inhimillisellä tekijällä tarkoitan nyt asukkaita ja toimitilojen käyttäjiä. Takaamme erinomaisen sisäilman rakennuksiin, joissa koko ketjun yhteispeli on sertifioitu.

Asuinrakennuksissa asukasmäärät ovat melko vakio päivästä toiseen, mutta toimistoissa, kouluissa ja muissa lähinnä päivisin käytettävissä rakennuksissa vaihtelu on suurta. Siksi energiansäästön nimissä ilmanvaihto tupsahtaa automaattisesti pois päältä puolen vuorokauden ajaksi, ja ilma seisoo. Kun laitteet aamulla pyörähtävät käyntiin, hiilidioksidista ja muista yhdisteistä valtaosa on edelleen sisällä. Oikein suunnitellut, mitoitetut ja asennetut laitteet eivät puhdista ilmaa, jos ne eivät käy.

Kun ongelmat kärjistyvät, kukin ammattikunta vakuuttaa taitojaan, ja osaavaa väkeähän löytyy paljon. Pätevyyden puutteesta ei kärsitä, vaan yhteistyön puutteesta. Kuten edellä kuvattu aika tavallinen esimerkki osoittaa, jos yksikin lenkki puuttuu, kokonaisuus ei toimi.

Haastan nyt sisäilma-alan kehittämään yhteistyötään. Vaihdetaan tietoa enemmän, otetaan yhteistä vastuuta suomalaisesta kiinteistöomaisuudesta, tärkeimmästä kansallisvarallisuudestamme. Omalta osaltamme me Enerventissä sitoudumme suosittelemaan myös muiden teknologiaa silloin, kun se sopii kohteeseen omaamme paremmin. Kuka ottaa haasteen vastaan?